Fjällfiske med öringfiske , rödingfiske , flugfiske , båtfiske , isfiske, pimpelfiske mm. För snabba svar på Era frågor, ring 070-6769390, pererik

Allmänt om flugfiske, haspelfiske, fiske från båt och pimpelfiske. Samt hur det går till när Du vill besöka oss!

Kontakta oss på info@anariset.se

Fisket i sjöarna sker i huvudsak från båt, men det går utmärkt att fiska från många av stränderna. Traditionellt spinnfiske med spinnare, skeddrag, långdrag och små wobblers fungerar bra. Öringen kan bli riktigt stor med vikter upp runt 5 kg och med en snittvikt runt 7 hg.

Flugfiske från båt kan också vara mycket spännande, kvällar när fisken vakar över hela sjön.

Rödingen blir inte lika stor som öringen men snittrödingen ligger runt 5 hg.

Förutom sjöarna finns det en mängd tjärnar som är upplåtna för sportfiske och ett antal mycket vackra fjällåar med grov öring och kristallklart vatten.

Tjärnarna lämpar sig för både spinnfiske och flugfiske. En del av tjärnarna är mycket spännande både på grund av storleken på fiskar, och dess huggvillighet.

Anasjölägrets strömvatten – Hällån och Blankan – när du med båt från lägret på 45 minuter. Här kan det gå upp väldigt grov öring. Ett inofficiellt rekord, eller rättare sagt den största fisken som vi hör talas om i Hällån var runt 5 kg!

Vid Ajvin Sijte rinner Rullån förbi och Lillån ansluter c: a en km uppström. Kristallklara vatten med mycket starkt flugfisketycke. Tar man en av Ajvin Sijtes båtar med motor kan man köra fyra km till Västra Vattensjöns utlopp där Fångån början. Jag alla dessa åar går det grov öring men de behöver lite tålamod. För dessa vatten rekommenderar vi sight och smygfiske. Eftersom vattnet är kristallklart och de stora fiskarna är extra skygga så kan en oförsiktig fiskare skrämma iväg dem utan att fiskaren ens märker något. De mindre fiskarna är lite mindre skygga, ändå är snittvikten på fångad fisk 5-8 hg.Är du en flugfiskare utrustad med tålamod, vaksamhet och viss skicklighet att presentera rätt fluga då har du goda chanser att få tampas med riktigt grov öring.

Det går även att vandra mellan Ajvin Sitje och Anasjölägret för att fiska i bägge fiskelägrens vatten. Anarisets fiskekort gäller över hela området och det är bara några kilometer mellan Anasjölägrets västra vatten till Ajvin Sijtes östra vatten.

Vinterfisket är som bäst i mars-april. Även maj om vintern håller i sig. Det är traditionellt pimpelfiske och det är rödingen som är mest på hugget. Vi har skotertransport till bägge lägren. Kontakta oss för mer information om vinterfisket.

 

Hur går det till att besöka Anariset då?

Jo, Ni ringer eller mejlar oss på telefon: 070-6769390 och info@anariset.se .

Utifrån den information Ni får så att välja ni det läger som lockar mest. Därefter sätter vi ihop ett paket som stämmer med Era önskemål.

Snittgruppen brukar vara c: a fyra personer. Det kan vara en familj, tre generationer, kompisgäng eller ett företag.

Vi möter upp vid bilväg, och med våra bekväma sexsitsiga fyrhjulingar transporterar vi Er hela vägen fram till stugan vid vattenbrynet. Vintertid sker transporten med skoter och stora slädar. Vi visar Er tillrätta och ser till att Ni är trygg med hur det fungerar kring fiske, båtar och boende. Kort sagt, att Ni känner Er som hemma.

Snittgruppen brukar stanna i fyra dygn. De hyr båt med motor. Två till tre av gruppen fiskar i huvudsak med spinnare, skeddrag och långdrag i våra sjöar / tjärnar. De andra smyger längs våra strömmar med flugspöet.

När man inte fiskar kan man njuta i vedeldad bastu, ta en stärkande fjälltur eller bara slappa och njuta av naturen och tystnaden.

Efter fyra dygn packar man ihop sin utrustning och städar ur sin stuga, för att sedan, ofta med viss motvilja, återvända till civilisationen igen.

De flesta kommer med egen bil, men allt fler tar eller flyger. Vi hjälper till med överföring från station eller flygplats. Det är bara 25 km till närmaste tågstation i Undersåker och 70 km till Åre / Östersund Flygplats.

Längre ner på sidan finner Du kan ta en karta över hela området och en karta över Hällån / Blankan.

 

Anariset – ett magiskt fjällfiske med historia och kvalitet

Anasjön och Vattensjön har sedan urminnes tider varit viktiga för att våra förfäder skulle kunna överleva i våra fjäll. Sjöarna är ovanligt goda fiskproducenter, måste de visste.

Så långt vi kan se, har vi i, minst åtta generationer rakt nedstigande led, fiskat, jagat och bedrivit renskötsel i detta område.

Min farfar Jonas Nilsson var ordförande i samebyn, som då hette Anarisets lappby.

På den tiden försörjde Anasjön och Vattensjön renskötarfamiljerna med vinterfisk. Under senhösten innan isarna lagt så la man nät och tog vara på den rikliga fångsten. Man saltade in så mycket fisk att det täckte hela vinterbehovet. Det var ett tufft jobb med dåtidens mjuka och ömtåliga bomullsnät. Min far Per Daniel Jonasson har berättat hur han som lillgrabb hjälpte till i slitet med höstfisket. Att dra näten ur isvattnet efter att ha knackat bort isskorpan gjorde han utan riktiga gummihandskar och han minns hur värken så småningom domnade bort när känslor förvann. Ibland stormade det hårt och det var snöglopp och iskallt regn. Flytvästar och simkunskap fanns det inte gott om i dessa trakter. Det var ännu sedan där som mitt fiskeintresse tog slampa, brukar Per Daniel, i dag 75 år, säga.

I början av 60-talet fick samebyn en förfrågan från Gunnar ”Spökis” Andersson, Jämtlandsflyg. Han önskade arrendera fiskevatten för att bedriva fisketurism. Han ville flyga ut fiskare till dessa vatten. Samebyn ställde sig positivt till detta och Anasjöns fiskecamp byggdes.

Anasjöns fiskecamp blev snabbt populär bland bland fiskegäster från hela landet. De flögs ut med sjöflygplan om sommaren och på vintern hade flygplanet skidor.

Efter många år såldes fiskecampen till samebyn som efter ytterligare några år sålde den till Anariset AB som ägs och kör av mig Per Erik Jonasson (sonson till Jonas Nilsson) med familj. Vi är medlemmar i Tåssåsens sameby och deltar även i renskötseln.

I slut av 90-talet byggdes Ajvin Sijte i anslutning till det andra husbehovsvattnet, Vattensjön.

Nu är det länge sedan det bedrevs något nätfiske i dessa vatten och sedan ett tiotal år har vi också hållbarhetsregler för sportfisket. Det har resulterat i ett naturligt, och långsiktigt hållbart fiske, av mycket hög kvalitet.

Det bästa betyget för vår verksamhet är att flertalet av våra gäster är återkommande år från år, och när en av våra stamgäster, som fiskar minst en vecka per år, sedan startar på 60-talet, berättar att fisket aldrig tidigare har varit bättre! Ja, då blir vi förstås extra glada!

Vi kan konstatera att vårt livsviktiga husbehovsfiske nu har utvecklat till en småskalig och långsiktigt hållbar fisketurism. Där vår vackra natur, förstklassigt öring- och rödingfiske, gudstjänst och allt annat som gör att våra gäster trivs och återvänder, betyder att vår familj fortfarande kan bo och verka i dessa fjälltrakter!

För det känner vi tacksamhet och stort ansvar, att förvalta naturen väl, till kommande generationer.

Välkommen att besöka oss!

01AnarisetFisketransport

 

 

A-sjöndjupkarta

 

 

 

 

Sommarfisket i våra sjöar och tjärnar är kvoterat till 3 fiskar per person och dygn, regler för våra strömmande vatten ser ni här .

 

 

Kommentera

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!