Rullån och Fångån

Rullån och Fångån

Rulldalen ligger vackert inbäddat mellan Hottögsfjället  och Stora Anahögen öster om Vålådalen i  Jämtland. Som ett pärlband rinner den förföriskt vackra  Rullån genom dalgången. Den har sina källor i de sjöar som ligger längre upp i fjällvärlden och fortsätter sen genom Vattensjöarna och ner i Fångån. Två åar som kan få den mest luttrade flugfiskaren att rysa av välbehag.

Att fiska i Rullån och Fångån kräver en del av utövaren. Här kan man inte stövla fram till strandkanten och börja kasta som i ett put´n´takevatten. Då är man chanslös, du har redan skrämt bort öringen. Här är det smygfiske och tålamod som gäller. Sätt dig ner vid ån, drick en kopp kaffe och låt öringen göra första draget, dvs vaka. Åtminstone vid de mer lugna partierna. I de mer strömsatta kan man smyga längs stranden och lägga flugan mot tänkta ståndplatser, och sådana finns det gott om.

Man kan säga att det bästa fisket i Rullån börjar vid Rulldalsforsen med en stor hölja. Därefter kommer ett långt parti med djupt långsamflytande vatten, som så bryts av med grunda mer strömsatta parier. Så ser Rullån ut ända ner till Vattensjön. Den nedre delen är dock grundare än den översta, men innehåller många ståndplatser för fisken.

En av höjdpunkterna i ån inträffar i mitten av juni, beroende på hur våren och snösmältningen gått. Vid rätt temperatur simmar elritsan, eller ”blinsillen” som vi säger här, upp i ån för lek. Ett sådant framdukat smörgåsbord kan inte öringarna motstå utan de följer efter och kalasar på de lekande bytesfiskarna. Har du en lämplig imitation på tafsen kan du få uppleva ett sagolikt streamerfiske.

Senare under säsongen är det traditionellt flugfiske med dag- och nattsländeimitationer som gäller.

 

Fångån börjar vid en sagolikt vacker plats vid utloppet ur Västra Vattensjön. Här finns en lång och djup hölja som gjord för flugfiske. Sen fortsätter ån i omväxlande snabba partier avbrutna av mindre höljor. Man ska inte underskatta dessa strömsatta partier. Bakom en sten eller i en djuphåla kan det stå en fin öring. Här gäller det att man kan läsa en ström och lägga flugan mot rätt plats. Kan man det så hittar man många fina fiskeplatser längs hela ån. Så fortsätter ån ända ner till Bäverkroken, där den övergår till mer långsamflytande höljor. Sen tar vattnet fart på nytt ända ner till Fångåmon. Den som ger sig tid att fiska hela ån kommer kanske att fånga sin drömöring, och kanske vara den första som fiskar den platsen just det året. Som på så många andra platser kan det löna sig att gå lite längre till de platser ingen annan varit på.

Kommentera

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!